Studentkårernas finansiering är hotad

I regeringens budgetproposition framgår det att man planerar att sänka statsanslaget till studentkårerna med mer än en tredjedel 2026. Detta innebär ett hårt slag mot Sveriges alla studentkårer. Med ett minskat statsanslag tvingas vi istället söka större finansiering av universitetet, något som därmed ökar studentkårens beroende av lärosätet vilket oundvikligen påverkar möjligheterna att vara kritiska och agera påverkansfaktor gentemot vår finansiär. Med anledning av detta deltar vi och andra studentkårer i Sverige idag i Sveriges förenade studentkårers påverkanskampanj där vi tar direkt kontakt med riksdagsledamöter och regeringsföreträdare från Västerbotten i syfte att stoppa nedskärningarna.
webben

Hej riksdagsledamot,

Vi skriver till dig som riksdagspolitiker från Västerbotten och från Umeå. Detta eftersom vi är oroliga för Umeå Studentkårs – och alla studentkårers – framtid. I regeringens budgetproposition framgår att stödet till Sveriges studentkårer kommer att sänkas med mer än en tredjedel 2026.

Studentkårernas uppgift bestäms genom högskolelagen och handlar i första hand om att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vid högskolan. Studenternas medverkan i kvalitetssäkringsarbetet är inte bara lagstadgat – det är också en nödvändighet för att på sikt kunna garantera att utbildningskvaliteten också utvecklas och stärks. I alla fall om man ska tro Universitetskanslersämbetet. Utan en hållbar finansiering kan vi inte genomföra vårt uppdrag på bästa sätt och på sikt kommer utbildningskvaliteten att bli lidande. Utan anslagen från staten tvingas vi istället söka större finansiering av universitetet, något som därmed ökar studentkårens beroende av lärosätet vilket oundvikligen påverkar möjligheterna att vara kritiska och agera påverkansaktör gentemot vår finansiär.

Att vi får bidrag från staten är en kompensation för att kårobligatoriet avskaffades 2010, vilket ledde till minskade medlemsintäkter. I nuläget fördelas 55 miljoner kronor mellan ett sjuttiotal studentkårer vid 40 universitet och högskolor. Om ingen sätter stopp för planerna så kommer denna summa att minska med 20 miljoner kronor. Det är ingen stor besparing för statskassan – men en enorm förlust för oss och de andra studentkårerna.

Vi undrar därför:

  • Hur ser du på planerna på att försvaga studentkårernas finansiering från och med 2026?
  • Kommer du att agera emot sänkningen och verka för att studentkårernas finansiering stärks?

Med vänliga hälsningar,

Umeå studentkår